Κατάγματα μετακαρπίων

Τι είναι τα καταγμάτων μετακαρπίων;

Σε κάθε παλάμη διαθέτουμε πέντε μετακάρπια, τα οποία είναι τα οστά εκείνα που συνδέουν τον καρπό με τα δάκτυλά μας. Ανατομικά, κάθε ένα μετακάρπιο, διαθέτει βάση, διάφυση και κεφαλή. Τα κατάγματα μετακαρπίων αποτελούν μια πολύ συνηθισμένη κατηγορία καταγμάτων, καθώς αποτελούν μέχρι και σχεδόν το 50 % των καταγμάτων που συμβαίνουν στα χέρια. Οι πτώσεις, οι γροθιές και τα τροχαία ατυχήματα, είναι μόνο μερικά από τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν κάποιο κάταγμα στην περιοχή αυτή. Με βάση τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι είναι ένας τραυματισμός που εμφανίζεται συνηθέστερα σε νεαρότερα ηλικιακά άτομα.

 

katagmata metakarpiwn

 

Ποια είναι τα συμπτώματα των καταγμάτων μετακαρπίων;

  • Έντονο οίδημα (πρήξιμο)
  • Οξύς πόνος
  • Μώλωπες
  • Δυσκαμψία στα δάκτυλα
  • Η παλάμη δεν μπορεί να κλείσει
  • Παραμόρφωση

 

Πως γίνεται η διάγνωση των καταγμάτων μετακαρπίων;

Συνήθως η κλινική εξέταση αρκεί για να διαπιστωθεί το συγκεκριμένο είδος κατάγματος. Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, γίνονται και απλές ακτινογραφίες.

 

Πως αντιμετωπίζονται τα κατάγματα μετακαρπίων;

Συντηρητική αποκατάσταση

Όπως και τα κατάγματα δακτύλων, έτσι και τα κατάγματα μετακαρπίων, αντιμετωπίζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους με συντηρητική θεραπεία, αν είναι απαρεκτόπιστα. Η συντηρητική θεραπεία γίνεται με την χρήση ενός νάρθηκα ακινητοποίησης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το χρονικό αυτό διάστημα, είναι περίπου 3 – 5 εβδομάδες. Υπάρχει περίπτωση, μετά το πέρας της συντηρητικής θεραπείας, το χέρι να δυσκολεύεται να επανέλθει στην πρότερη του μορφή. Στην περίπτωση αυτή, ενδεχομένως χρειαστεί κάποιες συνεδρίες φυσικοθεραπείας για την αντιμετώπιση της δυσκαμψίας.

katagmata metakarpiwn

 

Χειρουργική αποκατάσταση

Στην περίπτωση που το τραύμα είναι ανοικτό, παρεκτοπισμένο ή υπάρχουν πολλαπλά κατάγματα στην περιοχή, είναι σημαντικό να γίνει χειρουργείο. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η άκρα χείρα είναι μια περιοχή με πληθώρα νευρικών απολήξεων και μια λάθος ανάταξη, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργικότητα του άκρου. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι μια λάθος ανάταξη σε κάταγμα μετακαρπίου, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και παραμόρφωση του αντίστοιχου δακτύλου.

Η οστεοσύνθεση του κατάγματος γίνεται είτε με ανοικτή ανάταξη είτε με κλειστή ανάταξη.

katagmata metakarpiwn

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον, στην χειρουργική αντιμετώπιση των καταγμάτων μετακαρπίων, χρησιμοποιούνται εξαιρετικά υλικά, τα οποία μάλιστα τις περισσότερες φορές, δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν καν από το χέρι. Παράλληλα, όσο σφοδρό και αν είναι το κάταγμα, η εμπειρία του Ορθοπεδικού Χειρουργού σε συνδυασμό με την αρτιότητα των υλικών, μπορούν να εγγυηθούν ένα άψογο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Για άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, εμπιστευθείτε την ομάδα του Osteo – Surgery, η οποία αποτελείται από τους Τραυματολόγους – Ορθοπεδικούς Χειρουργούς, Ναταλία και Γεώργιο Ρενιέρη. Οι Ιατροί διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και γνώση προκειμένου να πετύχουν ένα άκρως λειτουργικό αποτέλεσμα, ικανοποιώντας κάθε προσδοκία. Παράλληλα, τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι υπερσύγχρονα, μειώνοντας την πιθανότητα οποιασδήποτε επιπλοκής.

 

Renieris footer call