Κατάγματα δακτύλων

Στο συγκεκριμένο κείμενο θα αναφερθούμε στα κατάγματα δακτύλων, τα οποία αποτελούν μια αρκετά συνηθισμένη κατηγορία καταγμάτων, λόγω της συνεχούς χρήσης των χεριών μας.

 

Ποιες είναι οι κατηγορίες των καταγμάτων;

Μη-παρεκτοπισμένο κάταγμα: Δεν υπάρχει μετακίνηση του σπασμένου οστού.

Παρεκτοπισμένο κάταγμα: Το οστό σπάζει σε πολλά κομμάτια, τα οποία δεν βρίσκονται πλέον σε ευθυγράμμιση.

Συντριπτικό κάταγμα: Το οστό σπάζει σε τρία ή περισσότερα κομμάτια, τα οποία δεν βρίσκονται σε ευθυγράμμιση.

Το κάθε δάκτυλο αποτελείται από τρείς φάλαγγες, εκτός από τον αντίχειρα, που διαθέτει δύο φάλαγγες.  Τα χέρια μας, καθώς τα χρησιμοποιούμε συνεχώς, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε διαφόρων των ειδών κακώσεις.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα των καταγμάτων δακτύλων;

 • Πόνος
 • Αδυναμία Κίνησης
 • Μελανιά
 • Οίδημα
 • Παραμόρφωση της περιοχής
 • Ερυθρότητα

 

Πως γίνεται η διάγνωση των καταγμάτων δακτύλων;

Συνήθως, η κλινική εξέταση και οι απλές ακτινογραφίες αρκούν για την διάγνωση των καταγμάτων των δακτύλων. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, ενδεχομένως ζητηθεί για περαιτέρω έλεγχο αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

 

Πως αντιμετωπίζονται τα κατάγματα δακτύλων;

Τα κατάγματα των δακτύλων μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά ή χειρουργικά. Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι τα κατάγματα πρέπει να πορωθούν σωστά.

Η θεραπευτική προσέγγιση επιλέγεται ανάλογα με το είδος του κατάγματος. Στα απαρεκτόπιστα κλειστά κατάγματα, η χρήση ενός νάρθηκα ακινητοποίησης, συνήθως αρκεί για να πορωθεί σωστά το κάταγμα. Κατά την διάρκεια του διαστήματος που αφορά την ακινητοποίηση του κατάγματος, είναι σημαντικό να γίνονται ακτινογραφίες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν γίνεται σωστά η ανάταξη του κατάγματος.

 

akinitopoihsh spasmenou daktulou

 

Σε ποιες περιπτώσεις επιλέγεται το χειρουργείο;

Αν και η χειρουργική αντιμετώπιση επιλέγεται σπανιότερα έναντι της συντηρητικής αντιμετώπισης, το χειρουργείο είναι μονόδρομος στην περίπτωση που το κάταγμα:

 

 • Είναι συντριπτικό.
 • Είναι παρεκτοπισμένο.
 • Είναι ανοιχτό.
 • Έχει προκαλέσει τραυματισμό γειτονικού ιστού (δέρμα, μαλακά μόρια, νεύρα).
 • Έχει προκαλέσει τραυματισμό άρθρωσης.
 • Έχει προκαλέσει τραυματισμό στους συνδέσμους και τους τένοντες.
 • Υπάρχουν πολλαπλά κατάγματα.

 

Το χειρουργείο γίνεται είτε με διαδερμική οστεοσύνθεση είτε με ανοικτή ανάταξη του τραύματος. Μέσω της χειρουργικής αποκατάστασης, επιτυγχάνουμε άριστη ανάταξη του κατάγματος καθώς και ταχύτερη αποκατάσταση και ακινητοποίηση.

Ο χειρουργικός τρόπος αντιμετώπισης των καταγμάτων των δακτύλων, γίνεται με βάση το είδος του κατάγματος, κατόπιν επικοινωνίας με τον Ορθοπεδικό Χειρουργό. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι πρόκειται για μια περιοχή στην οποία υπάρχει πληθώρα νεύρων και αγγείων, είναι σημαντική η εμπειρία και η σχολαστικότητα του Ορθοπεδικού Χειρουργού.

egxeirisi daktilwn

Η Ομάδα του Osteo – Surgery, αποτελούμενη από τους Ορθοπεδικούς Χειρουργούς Ναταλία και Γιώργο Ρενιέρη, διαθέτει όλο το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο αλλά και την απαιτούμενη εμπειρία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιτυχώς όλο το φάσμα των καταγμάτων. Στα αντικείμενα ενασχόλησης του συμπεριλαμβάνονται η Ορθοπεδική Τραυματολογία άνω & κάτω άκρων, λεκάνης και σπονδυλικής στήλης, οι Αρθροπλαστικές ισχίου & γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας και η Χειρουργική κάτω άκρων.