Hallux Valgus (Βλαίσος Μέγας Δάκτυλος)

Τι είναι ο βλαισός μέγας δάκτυλος;

 

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος ή κοινώς ΄΄κότσι΄΄ αποτελεί μια πάθηση του άκρου ποδός, κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο και το 1ο μετατάρσιο παρεκτοπίζονται δημιουργώντας παραμόρφωση στο μεγάλο δάκτυλο. Συνυπάρχει πόνος στην περιοχή, δυσκολία στη χρήση κλειστών υποδημάτων και συχνά φλεγμονή στο εξόγκωμα στα πλάγια του δακτύλου λόγω τριβής και κάλος.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις, λόγω της κακής στάσης/ βάδισης που δημιουργεί η παραμόρφωση, προσβάλλονται και τα υπόλοιπα δάκτυλα με αποτέλεσμα να κάμπτονται (σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία), ή να ΄΄καβαλάνε΄΄ το ένα το άλλο (επικαθήμενος δάκτυλος).

 

Βλαισός Μέγας δάκτυλος – Αιτίες

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος είναι πολύ πιο συχνός στις γυναίκες. Ορμονικοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό, όπως και χρήση στενών υποδημάτων με τακούνι. Σε μεγάλο βαθμό υπάρχει και γενετική προδιάθεση. Άλλοι παράγοντες είναι:

  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Παραμορφώσεις άκρου ποδός, όπως πλατυποδία
  • Νευρογενείς διαταραχές και ανισορροπία της εμβιομηχανικής του ποδιού
  • Μεταβολικοί και τραυματικοί παράγοντες
  • Παχυσαρκία

 

Διάγνωση

Η διάγνωση είναι εύκολη καθώς η παραμόρφωση είναι εμφανής ακόμα και στα αρχικά στάδια, απλά είναι απαραίτητος ο ακτινολογικός έλεγχος του ποδιού με φόρτιση για την σταδιοποίηση της πάθησης, γεγονός που καθορίζει και την τελική θεραπεία που εξατομικεύεται στον κάθε ασθενή ανάλογα και το βαθμό της παραμόρφωσης.

 

Βλαισός Μέγας δάκτυλος – Θεραπεία

 

 

Συντηρητική θεραπεία

Ενδείκνυται μόνο στα πολύ πρώιμα στάδια της νόσου, με σκοπό την καθυστέρηση την εξέλιξη αυτής. Αποτελείται από:

  • Χρήση ειδικών ορθοπεδικών ενθέτων κατάλληλου υποδήματος (φαρδύ στο μπροστινό τμήμα αυτού με υποστήριξη της ποδικής καμάρας)
  • Αναλγητική θεραπεία
  • Ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης του πέλματος

 

Χειρουργική θεραπεία

 

Η χειρουργική θεραπεία είναι η συνηθέστερη επιλογή διόρθωσης της παραμόρφωσης των δακτύλων. Ανάλογα με το βαθμό της παραμόρφωσης, συνυπάρχουσες παθήσεις και την ηλικία του ασθενούς, εξαρτάται και το είδος της επέμβασης.

Η επέμβαση εκτελείται με μια ή περισσότερες τομές. Σε πολύ ήπιες μορφές αρκεί η διόρθωση των μαλακών μορίων και η αφαίρεση της εξόστωσης, ενώ σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η διόρθωση του ανατομικού άξονα με οστεοτομία. Συχνά εκτελείται η επέμβαση ταυτόχρονα και στα δύο πόδια.

Η επέμβαση διενεργείται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής την ίδια μέρα, με τη χρήση κατάλληλου υποδήματος, μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει χωρίς την χρήση κάποιου βοηθήματος. Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ή την επόμενη ημέρα από το Νοσοκομείο και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες του είναι σχετικά άμεση. Σε αυτό βέβαια συμβάλλουν οι σύγχρονες τεχνικές μικρής παρεμβατικότητας, όπως ειδικές διαδερμικές τεχνικές με μικρές τομές και υλικά βιοαπορροφήσιμα.

 

 

Στην κλινική μας χρησιμοποιούμε τεχνική μικρής τομής και συγκράτηση της διόρθωσης με βιοαπορροφήσιμο pin-καρφίδα, το οποίο λίγους μήνες μετά την επέμβαση ΄΄διαλύεται΄΄ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα ξένο σώμα στον ασθενή που παλαιότερα προκαλούσε πόνο, ερεθισμό στα μαλακά μόρια, ακόμα και κάταγμα ή θραύση-χαλάρωση αυτού. Το αποτέλεσμα με τις τεχνικές αυτές δεν είναι μόνο αισθητικό, αλλά λειτουργικό και μόνιμο έχοντας σαν συνέπεια την πλήρη κινητοποίηση και φόρτιση των ποδιών από την πρώτη ημέρα.

 

 

 

 

 

Η Ναταλία Ρενιέρη είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός – Τραυματολόγος και είναι επιμελήτρια στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού στο Τμήμα Επανορθωτικής Χειρουργικής Πυέλου και Κάτω Άκρων.

Ο Γεώργιος Ρενιέρης είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός – Τραυματολόγος και έχει εξειδίκευση στην εσωτερική οστεοσύνθεση καταγμάτων, την τραυματοχειρουργική πυέλου και σπονδυλικής στήλης. Επικοινωνήστε μαζί τους για μια άμεση διάγνωση και θεραπεία.