Επικονδυλίτιδα αγκώνα

Τι είναι η επικονδυλίτιδα?

Η επικονδυλίτιδα είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από πόνος την περιοχή του αγκώνα. Όταν ο πόνος εντοπίζεται στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα χαρακτηρίζεται ως έξω επικονδυλίτιδα (αγκώνας του τενίστα, tennis elbow), ενώ όταν ο πόνος εντοπίζεται στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα χαρακτηρίζεται ως έσω επικονδυλίτιδα (αγκώνας του γκολφερ, golfer’s elbow). Πρόκειται ουσιαστικά για μία φλεγμονή της έκφυσης των τενόντων στην περιοχή του αγκώνα.

επικονδυλίτιδα αγκώνα

Από τί προκαλείται?

Η επικονδυλίτιδα εμφανίζεται συνήθως λόγω της επαναλαμβανόμενης κίνησης των μυών μεταξύ του αγκώνα και καρπού.

Εμφανίζεται σε άτομα που ασχολούνται με το τέννις (έξω επικονδυλίτιδα) ή με το γκολφ (έσω επικονδυλίτιδα) αλλά και σε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν συχνά κατσαβίδια ή άλλα μικρά εργαλεία (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί συνεργείων, κρεοπώλες) ή μετά από παρατεταμένη χρήση του ποντικιού του υπολογιστή

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας του αγκώνα?

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος, ο οποίος χαρακτηριστικά εμφανίζεται στην εξωτερική ή εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα. Ο πόνος μπορεί  να αντανακλά σε όλο τον πήχη μέχρι τον καρπό ή ακόμα και τα δάχτυλα. Ο πόνος εμφανίζεται αρχικά μόνο με την πίεση στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ αργότερα εμφανίζεται και κατά την κίνηση του χεριού ή και κατά την ηρεμία. Ο πόνος επιδεινώνεται με τις στροφικές κινήσεις του χεριού και με την άρση αντικειμένων.

 

Επικονδυλίτιδα αγκώνα: Διάγνωση

Η διάγνωση της επικονδυλίτιδας βασίζεται στα χαρακτηριστικά ευρήματα της κλινικής εξέτασης. Σπάνια η κλινική εικόνα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, ώστε ο ασθενής να χρειαστεί να υποβληθεί σε ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή και μαγνητική τομογραφία του αγκώνα.

 

Επικονδυλίτιδα αγκώνα: Θεραπεία

Στα αρχικά στάδια συστήνεται η ξεκούραση του χεριού και η αποφυγή της φόρτισης. Επί επιμονής των συμπτωμάτων προτείνεται η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ειδικού νάρθηκα (νάρθηκας επικονδυλίτιδας) καθώς και φυσιοθεραπεία με ασκήσεις για τη διάταση και ενδυνάμωση των μυών και θεραπεία με υπέρηχο. Για τους αθλητές, όπως οι τενίστες ειδικά, απαιτείται η αλλαγή του τρόπου λαβής της ρακέτας.

Η έγχυση βιολογικών παραγόντων (PRP) αποτελεί μία καινοτόμο και ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία για την επικονδυλίτιδα που ανθίσταται στην φαρμακευτική αγωγή, καθώς η έγχυση 1-3 ενέσεων PRP τοπικά οδηγεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε ύφεση των συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής και επιμονής των συμπτωμάτων πέραν των 6-9 μηνών, τότε ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας. Μέσω μιας μικρής τομής 2 εκ. πραγματοποιείται καθαρισμός στην φλεγμένουσα περιοχή, ο οποίος στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων οδηγεί σε οριστική λύση του προβλήματος.