Οδηγίες για την προετοιμασία πριν από αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος

Η αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος είναι η χειρουργική τεχνική αντικατάστασης μέρους ή ολόκληρης της άρθρωσης του ισχίου και του γόνατος με μια τεχνητή άρθρωση προς αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και της περιορισμένης κινητικότητας της άρθρωσης που προκαλούνται λόγω αρθρίτιδας.

Οι νέες τεχνικές αρθροπλαστικής (ελαχιστοποίηση βλάβης των μαλακών μορίων μέσω τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας) και τα σύγχρονα εμφυτεύματα έχουν βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα του χειρουργείου. Κάθε ιατρός όμως πρέπει να αποζητά περαιτέρω βελτίωση την αποτελεσμάτων του και να φροντίζει να βρίσκει τρόπους για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ένας πολύ σημαντικός τρόπος, στον οποίο τα τελευταία μόλις χρόνια δίνεται ουσιαστική σημασία στη χώρα μας, είναι η προσωπική προετοιμασία του ασθενούς πριν από ένα χειρουργείο αρθροπλαστικής. Με το άρθρο αυτό επιθυμούμε να σας παρουσιάσουμε βασικά βήματα, τα οποία μπορουν να βελτιώσουν το αποτέλεσμα ενός χειρουργείου αρθροπλαστικής. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι κάθε ιατρός λειτουργεί διαφορετικά, οπότε πριν από ένα χειρουργείο θα πρέπει να συζητήσετε τα βήματα αυτά με τον θεράποντα ιατρό σας.

  1. Σωστή ενημέρωση. Όσο απλό και αν φαίνεται, η Ελλάδα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας, που ο ασθενής οδηγείται σε ένα χειρουργείο χωρίς να γνωρίζει ουσιαστικά για τι χειρουργείο πρόκειται. Ρωτήστε  τον ορθοπεδικό σας ποιο είδος αρθροπλαστικής είναι κατάλληλο για εσάς, τί υλικά θα χρησιμοποιηθούν, πόσο θα διαρκέσει περίπου το χειρουργείο καθώς και η διαμονή στο νοσοκομείο, τί θα πρέπει να προσέχει ο ασθενής μετά, ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές. Πάνω από όλα όμως, πρέπει να ξέρετε ποιες είναι οι πιθανότητες βελτίωσης ή πλήρους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων σας και πότε να αναμένετε αυτή τη βελτίωση. Διότι δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς με τον ίδιο τρόπο σε ένα χειρουργείο αρθροπλαστικής και η διάψευση των προσδοκιών του ασθενούς και η απογοήτευση που τη συνοδεύει αποτελούν βασικό αρνητικό παράγοντα για την περαιτέρω βελτίωση.
  2. Αλλαγές στις προσωπικές συνήθειες. Επιβλαβείς συνήθεις όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ έχουν συνδεθεί άμεσα με αρνητικά αποτελέσματα μετά από αρθροπλαστική. Η διακοπή των συνηθειών αυτών θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας του χειρουργείου και θα μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Καθότι μια πλήρης διακοπή είναι αρκετά δύσκολη, ιδιαίτερα με το άγχος του χειρουργείου, μια διακοπή τουλάχιστον για μερικές εβδομάδες πριν και μετά το χειρουργείο θα επιδράσει επίσης θετικά, π.χ. στην επόυλωση του χειρουργικού τραύματος.
  3. Διατροφή. Η απώλεια βάρους σε υπέρβαρους ασθενείς αποτελεί έναν ακόμη καθοριστικό παράγοντα που επηρεάζει το χειρουργικό αποτέλεσμα. Για αυτό συστήνεται τους μήνες πριν την αρθροπλαστική. Όχι όμως λίγες εβδομάδες πριν το χειρουργείο. Μια εξαντλητική δίαιτα εξασθενεί έναν οργανισμό και μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες όσον αφορά την ανάρρωση μετά πό το χειρουργείο. Η υγιείνη διατροφή αντίθετα είναι απαραίτητη για την ανάρρωσή σας.
  4. Συζητείστε με τον ιατρό σας για το ποια φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφης πρέπει να διακοπούν.
  5. Φυσιοθεραπεία. Η φυσιοθεραπεία αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα βασικό μέρος της θεραπείας μετά από ένα χειρουργείο αρθροπλαστικής. Και εδώ υπάρχει ένα σημαντικό λάθος, το “μετά“. Η φυσιοθεραπεία, εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή, πρέπει να ξεκινά πριν το χειρουργείο. Διότι η μυική ενδυνάμωση αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχούς λειτουργείας της τεχνητής άρθρωσης. Για κάθε ασθενή η εκμάθηση των ασκήσεων είναι πολύ πιο εύκολη πριν από το χειρουργείο παρά μετά. Και με τον τρόπο αυτό ο ασθενής θα είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο κατά την έναρξη της μετεγχειρητικής θεραπείας.
  6. Οργανώστε τον χώρο στο σπίτι σας. Συχνά η αρχική περίοδος μετά από μια αρθροπλαστική αποτελεί ένα πρόβλημα για τον ασθενή λόγω ελλειπούς προετοιμασίας στο σπίτι. Οργανώστε τους πρώτους μήνες μετά από το χειρουργείο έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνετε συνέχεια σκάλες. Φροντίστε να υπάρχει κάποιο βοήθημα για τη βάδιση σε περίπτωση που θα το χρειαστείτε. Αφαιρέστε τυχόν εμπόδια. Τοποθετήστε τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης σε σημεία με εύκολη πρόσβαση. Σε περίπτωση που η τουαλέτα σας η το κρεβάτι σας είναι σε χαμηλό ύψος, ίσως να χρειαστείτε μια ανυψωτική προσθήκη. Φροντίστε να εγκαταστήσετε ένα στήριγμα για να σας βοηθήσει στο ντους.

Με αυτές τις απλές ενέργειες και βεβαίως με την συνδρομή της οικογένειας θα έχετε προετοιμάσει το έδαφος ώστε η αρθροπλαστική να οδηγήσει γρηγορότερα και με μεγαλύτερη πιθανότητα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.