Εξάρθρημα Aκρωμιοκλειδικής Άρθρωσης / Υπεξάρθρημα

Το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης αποτελεί συνήθη κάκωση στην περιοχή του ώμου. Πρόκειται για ρήξη ενός ή περισσότερων από τους συνδέσμους που συνδέουν την κλείδα με το ακρώμιο (ακρωμιοκλειδικός σύνδεσμος) και την κορακοειδή απόφυση της ωμοπλάτης (κορακοκλειδικοί σύνδεσμοι).

Στην περίπτωση που οι σύνδεσμοι υποστούν πλήρη ρήξη, η προβάλλεται η κλείδα κάτω από το δέρμα και έτσι έχουμε το χαρακτηριστικό εξόγκωμα της περιοχής.

Προκαλείται συνήθως από την πτώση στα πλάγια πάνω στον ώμο.

Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης

Πως γίνεται η διάγνωση του εξαρθρήματος ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης;

Η διάγνωση της συγκεκριμένης άρθρωσης γίνεται από έναν έμπειρο ορθοπεδικό εύκολα, και μόνο με την κλινική εικόνα του ασθενούς.

Χαρακτηριστικά η γωνία του ώμου εμφανίζεται παραμορφωμένη, η κλείδα ψηλαφάται και με πίεση επιστρέφει στην αρχική της θέση (φαινόμενο πλήκτρου πιάνου). Η κάκωση αυτή προκαλεί πόνο στην περιοχή της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης και αρχικά περιορισμό των κινήσεων. Το εξάρθρημα οδηγεί σταδιακά στην ανάπτυξη αρθρίτιδας με συνοδό χρόνιο πόνο.

Βεβαίως, χρειάζονται και απλές ακτινογραφίες, με τις οποίες γίνεται και η σταδιοποίηση του τραυματισμού (κατά Rockwood), που είναι απαραίτητη για την επιλογή της θεραπείας.

Υπάρχει περίπτωση , ο θεράπων ιατρός σας να ζητήσει ακτινολογικό έλεγχο και την υγιούς πλευράς για λόγους σύγκρισης.

Όσον αφορά στην σταδιοποίηση του τραυματισμού κατά Rockwood, πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν 6 στάδια. Στα πρώτα 2 στάδια έχουμε έναν απλό τραυματισμό των συνδέσμων της περιοχής. Στα επόμενα τρία στάδια, δηλαδή από το τρίτο στάδιο μέχρι και το έκτο, οι σύνδεσμοι του ώμου έχουν υποστεί ρήξη, ενώ παρατηρείται και παρεκτοπισμός της κλείδας. Η εναλλαγή των σταδίων σχετίζεται και με το μέγεθος της κάκωσης του συνδέσμου.

 

Πως αντιμετωπίζεται το εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης;

Η συγκεκριμένη κάκωση στην περιοχή του ώμου, μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά αλλά και χειρουργικά, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

 

Συντηρητική αντιμετώπιση

Ήπιες κακώσεις με τραυματισμό του ενός από τους τρεις βασικούς συνδέσμους, αντιμετωπίζονται συντηρητικά με προσωρινή ακινητοποίηση του ώμου και στη συνέχεια με φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση.

Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης

Χειρουργική αντιμετώπιση

Μεγαλύτερης βαρύτητας κακώσεις, απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Δυο μορφές χειρουργικής παρέμβασης έχουν καθιερωθεί:

 

Α) Σταθεροποίηση με χρήση ειδικής πλάκας (hook plate)

Μέσω μία μικρής τομής στην πάνω πλευρά της άρθρωσης του ώμου, ανατάσσεται η ακρωμιοκλειδική άρθρωση και η κλείδα σταθεροποιείται μέσω μίας ειδικής πλάκας. Παράλληλα πραγματοποιείται συρραφή των συνδέσμων που έχουν υποστεί ρήξη.

Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης

Η πλάκα αφαιρείται μετά από περίπου 4-5 μήνες, ώστε να μην εμποδίζει την κινητικότητα της άρθρωσης του ώμου. Για την περίοδο αυτή δεν επιτρέπεται η άρση του άνω άκρου πάνω από τις 90 μοίρες με σκοπό να μην προκληθεί κάποιος τραυματισμός στην άρθρωση. Βασικό πλεονέκτημα της προσέγγισης αποτελεί η υψηλή σταθερότητα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης.

 

 Β) Σταθεροποίηση με χρήση ειδικών ραμμάτων και Endobutton

Σε αυτήν την μέθοδο, πραγματοποιείται μια μικρή τομή στην πάνω πλευρά της άρθρωσης του ώμου. Έτσι, ανατάσσεται η ακρωμιοκλειδική άρθρωση και η κλείδα σταθεροποιείται στην κορακοειδή απόφυση της ωμοπλάτης. Η σταθεροποίηση αυτή επιτυγχάνεται μέσω ειδικών μη απορροφήσιμων ραμμάτων και μίας ειδικής κατασκευής για τη στήριξη των ραμμάτων (Endobutton). Βασικό πλεονέκτημα της προσέγγισης αποτελεί η μη ανάγκη αφαίρεσης των υλικών σταθεροποίησης.

Και οι δυο τρόποι χειρουργικής επέμβασης, πραγματοποιούνται υπό γενική αναισθησία. Ο ασθενής παραμένει συνήθως για μία ημέρα στο νοσοκομείο

Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης

Για περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με τις κακώσεις των συνδέσμων στην περιοχή του ώμου, μπορείτε να απευθυνθείτε στην χειρουργική ομάδα του Osteo – Surgery. Οι Ορθοπεδικοί Χειρουργοί Γ. & Ν. Ρενιέρη, θα σας βοηθήσουν να βρείτε την καλύτερη για εσάς λύση με υπευθυνότητα και σεβασμό.